PROGRAM LEONARDO DA VINCI


ZSiPO jako jedyna szkoła w powiecie oferuje odbycie praktyk zawodowych poza granicami kraju. Uczniowie szkoły mają okazję realizować 4-tygodniową praktykę zawodową we Francji. Już cztery razy projekty, których autorem i koordynatorem jest pan Adam Brodowski, dyrektor ZSiPO, były zakwalifikowane do realizacji przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji w Warszawie, pełniącej rolę instytucji wdrażającej program Leonardo da Vinci w Polsce. 


W 2012 roku projekt „Zdrowe i smaczne dziedzictwo kulinarne regionów Polski i Francji” związany był ściśle z tematyką kulinarną, a jego podstawowym celem jest wymiana doświadczeń kulinarnych między uczniami Technikum Żywienia i francuskimi właścicielami obiektów gastronomicznych.  Przed wyjazdem na staż uczestnicy projektu tradycyjnie wzięli udział w zajęciach z zakresu zawodowego języka francuskiego, kultury Francji, jak i warsztatach interpersonalnych. Uczestnicy poprzez udział w ww. zajęciach mogli po raz pierwszy na poważnie zetknąć            się z pięknym i trudnym jednocześnie językiem francuskim, zdobyć wiedzę na temat historii, kultury i obyczajowości tego kraju, a także uczestniczyć w warsztatach interpersonalnych przygotowujących do łatwiejszej adaptacji w nowych warunkach   i środowisku. Ponadto szesnastka stażystów uczestniczyła w warsztatach kulinarnych w hotelu Krasicki, gdzie pod okiem Krzysztofa Mazurka, szefa kuchni uczyła się przygotowywać potrawy regionu Warmii.

 

W drodze na staż zawodowy uczestnicy mieli wyjątkową okazję poznać stolicę Francji - Paryż. Dwudniowy pobyt w tym pięknym mieście stał się okazją do podziwiania panoramy miasta z perspektywy wieży Eiffla, spaceru jedną z najbardziej znanych ulic na świecie - Polami Elizejskimi, a także przyjrzenia się z bliska takim perełkom architektonicznym jak: Łuk Triumfalny, Luwr, katedra Notre Damme czy zlokalizowany na przedmieściach Paryża Wersal. Pobyt w tym pięknym mieście sfinalizował niezwykle atrakcyjny rejs po Sekwanie.